jedzenie w czasie ciąży
Bez kategorii

Co jeść w czasie ciąży?

0 23

Wszystko co jesz w czasie ciąży ma ogromny wpływ na rozwój dziecka. Przede wszystkim do tematu trzeba podejść całościowo. Nie chodzi o sporządzenie długiej listy zakazów i nakazów, ale o wybór odpowiedniej, zdrowej, bogatej diety. Nie tylko jest to ważne dla dziecka, ale również dla Ciebie – dziecko otrzymuje potrzebne rzeczy w pierwszej kolejności, a Ty zmagasz się z szarą cerą, zmęczeniem, wypadającymi włosami, cierpisz z powodów gastrycznych. Z drugiej strony odpowiednia, zbilansowana dieta pozwoli Ci na szybki powrót po porodzie do dawnej figury, a skóra nie straci na elastyczności.

Na początek – odstaw słodycze. W czasie ciąży zęby są bardzo podatne na powstawanie próchnicy, unikaj białego cukru i kwasów.

Podstawową kwestią jest odpowiednie nawodnienie. Codziennie wypijaj przynajmniej 1,5-2 litry wody, co pomoże Ci utrzymać odpowiedni poziom energii przez cały dzień. Woda zapobiega również często pojawiającym się zaparciom. Do diety wprowadź ponadto świeże soki i ziołowe napary. Pomogą ci one ograniczyć herbatę, kawę oraz słodkie napoje.

sok jablkowy

Sok jabłkowy

Pamięta też o nie ryzykowaniu, unikaj zatruć jak tylko możesz – nie jedz w „podejrzanych” miejscach, zawsze zwracaj uwagę na świeżość produktów i datę przydatności do spożycia. Odstaw surowe jajka i mięso, krwiste steki i surową rybę (sushi).

Posiłki spożywane w czasie ciąży powinny być jak najświeższe i jak najmniej przetworzone. Zrezygnuj z kostek rosołowych, przypraw typu warzywko, konserw, sosów i zupek w proszku itd.

warzywa i owoce

Świeże warzywa i owoce

Niemniej ważne jest też to co podpowiada Twój organizm! Jeśli na przykład nie możesz nawet myśleć o pewnym produkcie, czy grupie produktów – nie próbuj tego jeść, nieważne jak bardzo byłoby to polecane w ciążowej diecie. Organizm wie czego potrzebuje i jeśli wysyła jasne sygnały – nie lekceważ ich.

Komponując dietę weź pod uwagę zapotrzebowanie kaloryczne. W pierwszym trymestrze – jest ono na takim samym poziomie co przed ciążą. W późniejszym czasie powinnaś dołożyć do diety ok. 300-400 kcal, oczywiście wartościowych, a nie w postaci słodyczy! W zaawansowanej ciąży zapotrzebowanie może być wyższe nawet o 700 kcal, słuchaj swojego organizmu.

Podstawą diety powinnaś uczynić:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe – pieczywo, ryż, makarony,
  • świeże warzywa i owoce, oraz surowe soki,
  • ryby, mięso, mleko i produkty mleczne pasteryzowane, jajka, rośliny strączkowe – wszystkie te produkty dostarczą Ci żelazo, wapń i białko.
  • Oliwę i oleje roślinne, ogranicz natomiast tłuszcze zwierzęce.
  • Składniki zawierające żelazo – chude czerwone mięso, zielone warzywa, jaja, fasola, raz na jakiś czas wątróbka (niezbyt często, ponieważ zawiera ona witaminę A, która w nadmiarze może zaszkodzić).
  • Produkty bogate w witaminę C – warzywa cytrusowe, truskawki, pomidory.
  • Produkty zawierające kwas foliowy – bób, szpinak, jarmuż i inne zielone warzywa, orzechy i pestki, kiełki i cytrusy. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w pierwszym trymestrze, kiedy rozwija się układ nerwowy dziecka.
  • Potas, który w 3 trymestrze pomoże uniknąć nieprzyjemnych skurczy łydek – znajdziesz go w pełnoziarnistych produktach.

Jedz rozmaicie, próbuj nowych rzeczy i potraw, jedzenie w czasie ciąży może być przyjemnością! Lista zakazanych produktów jest króciutka – poza wymienionymi wyżej produktami mogącymi prowadzić do zatruć, dodaj do niej tylko alkohol i sery pleśniowe, ogranicz sól. Staraj się jeść regularnie i małymi porcjami, staraj się wybierać wartościowe produkty, a zrezygnuj z zapychaczy i tzw. pustych kalorii. Nie chodzi oczywiście o żaden fanatyzm, ale zdrowy rozsądek.

W trakcie ciąży powinnaś przytyć średnio 11-16 kg – im byłaś szczuplejsza – tym więcej. Warto zadbać by zmieścić się w odpowiednim przedziale, jako że zarówno zbyt mały, jak i zbyt duży przyrost może zaszkodzić dziecku. Największe staranie powinny przypaść na pierwszy trymestr – jeśli masz nadwagę rób wszystko, by przyrost był mały, jeśli miałaś niedowagę – postaraj się jeść trochę więcej. Nie zrozumcie tego opacznie – nie chodzi o objadanie się, ani o odchudzanie, ale o zastosowanie zbilansowanej diety.

About the author / 

Justyna

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *